Advertisements
Advertisements
प्रश्न
What is the job of a watchman?
विकल्प
To walk up and down the street all night for the safety of the people
To supervise the people’s activities during nights
To whistle during nights
To save people from criminals during nights
उत्तर
To walk up and down the street all night for the safety of the people
APPEARS IN
संबंधित प्रश्न
Answer these question in 30–40 words.
Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
Why does grandfather take Toto to Saharanpur and how? Why does the ticket collector insist on calling Toto a dog?
Based on your reading of the story, answer the following question by choosing the correct options.
One could hammer nails into Corporal Turnbull without his noticing it because ____
Based on your reading of the story, answer the following question by choosing the correct option:
“The very naming of Harold had caused a sacrifice on his part.” The writer’s tone here is
On the basis of your understanding of the poem, answer the following question
by ticking the correct option.
The tone and mood of the rain in the poem reflects its_________.
Some are meet for a maiden's wrist,
Silver and blue as the mountain mist,
Some are flushed like the buds that dream
On the tranquil brow of a woodland stream,
Some are aglow with the bloom that cleaves
To the limpid glory of new born leaves
Read the lines given above and answer the question that follow.
Explain ‘silver and blue as the mountain mist’
Some are like fields of sunlit corn,
Meet for a bride on her bridal morn,
Some, like the flame of her marriage fire,
Or, rich with the hue of her heart's desire,
Tinkling,luminous,tender, and clear,
Like her bridal laughter and bridal tear.
Read the lines given above and answer the question that follow.
Explain with reference to context.
It was a summer evening,
Old Kaspar's work was done,
And he before his cottage door
Was sitting in the sun,
And by him sported on the green
His little grandchild Wilhelmine.
She saw her brother Peterkin
Roll something large and round,
Which he beside the rivulet
In playing there had found;
He came to ask what he had found,
That was so large, and smooth, and round.
Read the lines given above and answer the question that follow.
What did Peterkin find?
"My father lived at Blenheim then,
Yon little stream hard by;
They burnt his dwelling to the ground,
And he was forced to fly;
So with his wife and child he fled,
Nor had he where to rest his head.
"With fire and sword the country round
Was wasted far and wide,
And many a childing mother then,
And new-born baby died;
But things like that, you know, must be
At every famous victory;
Read the lines given above and answer the question that follow.
What does Kasper’s attitude signify?
To us the ashes of our ancestors are sacred and their resting place is hallowed ground. You wander far from the graves of your ancestors and seemingly without regret. Your religion was written upon tablets of stone by the iron finger of your God so that you could not forget. The Red Man could never comprehend or remember it. Our religion is the traditions of our ancestors — the dreams of our old men, given them in solemn hours of the night by the Great Spirit; and the visions of our sachems, and is written in the hearts of our people.
Day and night cannot dwell together. The Red Man has ever fled the approach of the White Man, as the morning mist flees before the morning sun. However, your proposition seems fair and I think that my people will accept it and will retire to the reservation you offer them. Then we will dwell apart in peace, for the words of the Great White Chief seem to be the words of nature speaking to my people out of dense darkness.
Read the extract given below and answer the question that follow.
Why do the dead of the Tribals never forget them or this beautiful world?
Answer the following question
Would you like to be a rebel? If yes, why? If not, why not?
Are all our dreams probable or improbable?
Match the sentences under I with those under II.
I | II |
1. Jumman and Algu were the best of friends. |
1. He believed that his friend would never go against him. 2. She wanted justice. 3. In the absence of one, the other took care of his family. 4. The condition was that he would be responsible for her welfare. 5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong. |
Answer the following question.
“Then the situation changed.” What is being referred to?
Replace the italicised portion of the sentence below with a suitable phrase from the box. Make necessary changes, wherever required.
It will free me from worry to know that I had done nothing wrong.
What does the word ‘gong in the passage mean?____________.
Who according to poet’s brother stares the poet?
Fill in the blanks with the words given in the box.
how, what, when, where, which |
There are so many toys in the shops. Neena can’t decide ______ one to buy.
Study the following phrases and their meanings. Use them appropriately to complete the sentences that follow.
……………. when you are crossing the main road.
What was announced on the loudspeakers before the start of the race in the poem, ‘Nine Gold Medals’?