Advertisements
Advertisements
प्रश्न
Read the following short passages and answer the questions that follow each passage.
The extent to which a society is really free can be gauged by its attitude towards artistic expression. Freedom of expression can easily be violated in even most outwardly democratic of societies. When a government's Arts Council withholds funding from a dance performance that its members deem "obscene", the voice of a few bureaucrats have in fact censored the work of the choreographer, thereby committing the real obscenity of repression.
Which of the following, if true, would most seriously weaken the argument above?
पर्याय
Members of government Arts Council are screened to ensure that their beliefs reflect those of the majority,
The term obscenity has several different definitions that should not be used interchangeably, for rhetorical effect.
Withholding financial support for a performance is not the same as actively preventing or inhibiting it.
The Council's decision could be reversed if the performance were altered to conform to public standards of appropriateness.
उत्तर
Withholding financial support for a performance is not the same as actively preventing or inhibiting it.
Explanation:
According to the passage, withholding funds from a dance performance that is deemed obscene and censoring works of choreographers are the real obscenity. But, option (c) states the opposite of this, thereby weakening the argument. Hence, 'Withholding financial support for a performance is not the same as actively preventing or inhibiting it. ' is the correct answer.