मराठी

Two Gentlemen of Verona is Written in the First Person. a Story Written in the First Person is a First-hand Account of Events Told Or Narrated Through the Eyes of a Single Character, - English Communicative

Advertisements
Advertisements

प्रश्न

Two Gentlemen of Verona is written in the first person. A story written in the first person is a first-hand account of events told or narrated through the eyes of a single character, typically the main character. Stories written in the first person are easily identified by the use of the pronoun 'I' rather than 'he or she'.

The reader will see phrases such as "I said, I thought," rather than "he said, she thought." Everything is experienced through the eyes of a single character, and all thoughts and observations are limited to that one person. There can be no outside  observer. If the narrator does not see or experience an event first-hand, it cannot be a part of the story. All scenes in the story are filtered through this person's unique perception.

The third-person is a narrative mode in which both the reader and author observe the situation either through the senses and thoughts of more than one character, or through an overarching godlike perspective that sees and knows everything that happens and everything the characters are thinking. In this mode of narration, the narrator can tell the reader things that the main character does not know, or things that none of the characters know.
Rewrite, in third person, any part of story you like

थोडक्यात उत्तर

उत्तर

The following afternoon they drove to the tiny village set high upon the hillside. He imagined that their destination would be some humble dwelling. But, directed by Jacopo, they drew up at a large red-roofed villa, surrounded by a high stone wall. He could scarcely believe his eyes and before he could recover breath, his two passengers had leaped from the car.

shaalaa.com
Two Gentlemen of Verona
  या प्रश्नात किंवा उत्तरात काही त्रुटी आहे का?
पाठ 1: Two Gentlemen of Verona - Exercises [पृष्ठ १०]

APPEARS IN

सीबीएसई English Communicative - Literature Reader Class 10
पाठ 1 Two Gentlemen of Verona
Exercises | Q 9 | पृष्ठ १०

संबंधित प्रश्‍न

Based on your discussion above, what do you think the story is about?


Now read the story given below. Your teacher may use a variety of techniques for
different parts of the story e.g.
• Silent reading
• One student reading aloud to the whole class
• Students reading in small groups
• Dramatised reading in small groups


Based on your reading of the story answer the following question by ticking the
correct option.

The driver did not approve of the narrator buying fruit from the two boys because


Based on your reading of the story answer the following question by ticking the
correct option.

The narrator did not go inside Lucia's room as


What do you understand by the following statement?

"We do many things, sir," Nicola answered seriously. He glanced at us hopefully.


Discuss the following question and write the answers in your notebook.
 Appearances are deceptive. Discuss with reference to the two boys.


Discuss the following question and write the answers in your notebook.
Do you think the boys looked after Lucia willingly? Give reasons for your answer.


Discuss the following question and write the answers in your notebook.

How does the story 'Two Gentlemen of Verona' promise hope for society?


The narrator realises why Nicola and Jacopo work so hard. Yet he does not go in to meet their sister nor does he speak to them about what he learns from the nurse. Working in groups, discuss the following aspects of the story and share your views with the class.
a) The love, devotion and the family values Nicola and Jacopo display.
b) Their pride in themselves and their family
c) The trust they place in the narrator
d) The reason the narrator does not disclose to them that he knows their secret.


Listen to your teacher reading an excerpt from page no. 189, from the diary of a 13
year old girl Zlata Fillipovic who writes of the horrors of war in Sarajevo in her
book Zlata's Diary.
Based on your listening of the passage, complete the following statements.
1. The first sign of approaching war was …………………………………………….
2. The family went into the cellar when ………………………………………………
3. The 'awful cellar' was the only place that could save their lives because …………………
4. Zlata's friend, Nina died when ………………………………………………….......
5. Zlata and her father were worried about her mother's safety because ......................…


Share
Notifications

Englishहिंदीमराठी


      Forgot password?
Use app×