Advertisements
Advertisements
Question
Read the given extracts to attempt the questions with reference to context.
It is in the news that all these pitiful kin Are to be bought out and mercifully gathered in To live in villages, next to the theatre and the store, Where they won’t have to think for themselves anymore, While greedy good-doers, beneficent beasts of prey, Swarm over their lives enforcing benefits That are calculated to soothe them out of their wits, And by teaching them how to sleep they sleep all day, Destroy their sleeping at night the ancient way. |
(i) What is the tone of the poet in the above lines? (1)
- aggressive
- tolerant
- sarcastic
- resigned
- sentimental
Choose the most appropriate option.
- Only (i)
- (ii) and (iii)
- (i), (iv) and (v)
- Only (iii)
(ii) Identify the phrase from the extract, that suggests the following: (1)
No one bothers to take ‘their’ consent before pushing the promise of a better life, their way.
(iii) What quality of the villagers can be inferred through these lines? (1)
- gullible
- futuristic
- hypocritical
- ambitious
(iv) Complete the following analogy correctly. Do NOT repeat from used example. (1)
greedy good doers: alliteration :: ______ oxymoron.
(v) On the basis of the extract, choose the correct option with reference to (1) and (2) given below. (1)
(1) The city dwellers make promises for the betterment of the villagers.
(2) The city dwellers have ulterior motives.
- (1) is true but (2) is false.
- (2) is true but (1) is false.
- (2) is the reason for (1).
- Both (1) and (2) cannot be inferred from the extract.
(vi) Fill the blank with an appropriate word, with reference to the extract. (1)
‘… calculated to soothe them out of their wits’ implies that ‘them’ are being ______.
Solution
(i) Only (iii)
(ii) enforcing benefits
(iii) Gullible
(iv) greedy good doers: alliteration :: beneficent beasts of prey oxymoron.
(v) (2) is the reason for (1).
(vi) manipulate/fooled/duped
[one word only]
APPEARS IN
RELATED QUESTIONS
Have you ever stopped at a roadside stand? What have you observed there?
The city folk who drove through the countryside hardly paid any heed to the roadside stand or to the people who ran il If at all they did, it was to complain. Which lines bring this out? What was their complaint about?
What was the plea of the folk who had put up the roadside stand?
The government and other social service agencies appear to help the poor rural people, but actually do them no good. Pick out the words and phrases that the poet uses to show their double standards.
What is the 'childish longing that the poet refers to? Why is it 'vain'?
Which lines tell us about the insufferable pain that the poet feels at the thought of the plight of the rural poor?
Read the given extract to attempt the questions with reference to context:
Sometimes I feel myself I can hardly bear The thought of so much childish longing in vain, The sadness that lurks near the open window there, That waits all day in almost open prayer For the squeal of brakes, the sound of a stopping car, Of all the thousand selfish cars that pass, Just one to inquire what a farmer’s prices are. |
- What is the sentiment expressed in the above extract? (1)
(i) remorse
(ii) regret
(iii) empathy
(iv) disappointment
(v) guilt
Choose the correct appropriate option.
- (iii) and (iv)
- (ii) and (iii)
- (iv) and (v)
- (i) and (v)
- Identify the phrase in the extract that suggests 'innocent desires'. (1)
- The roadside stand owners pray for ______. (1)
- a relief from the heat
- free housing
- cars stopping
- benefits from pollution
- Complete the following analogy correctly: (1)
He fought like a lion : Simile :: selfish cars : ______. - On the basis of the extract, choose the correct option with reference to (1) and (2) given below: (1)
(1) The people who have put up the roadside stand keep waiting for customers.
(2) They become sad when someone turns up.- (1) is true, but (2) is false.
- (1) is false, but (2) is true.
- Both (1) and (2) are true.
- Both (1) and (2) are false.
- Fill in the blank appropriately with reference to the extract. (1)
'Squeal of brakes' implies ______.