Advertisements
Advertisements
Question
Write a magazine article about both the boys, in which you bring out the similarities and differences in their lives. Use the table you completed in Question 3. Give your article a suitable title. Remember 'CODER'.
Organise your article like this
Paragraph 1 : Give their names and ages. Compare their families, parents and backgrounds.
Paragraph 2 : Compare how each spends a typical day and their recreation/ hobbies.
Paragraph 3 : Compare their hopes / dreams / ambitions and your assessment of their future.
Solution
Both Shravan and Narendra are 13 years old. While Narendra goes to school Shravan does not go to school. In contrast to Narendra, Shravan is an orphan. Because of abject poverty, Shravan was forced to migrate to Delhi. Narendra is living in Delhi because of good financial condition of his family. Sharvan spends most of his day doing menial jobs. In contrast to this, Narendra spends most of his day at his school.
Shravan is fond of watching movies. However, Narendra is fond of painting. Shravan’s dream is to get back his mortgaged land in the village. On the other hand, Narendra’s dream is to become a police officer. Given Shravan’s determination there are chances that he may be able to regain the lost family pride. Narendra’s good education and family background may enable him to fulfil his dream.
APPEARS IN
RELATED QUESTIONS
Now that you have enjoyed reading the story, answer the following question by choosing the correct option.
The grandmother could relate to the central character of the story 'Kashi Yatre' as __________.
Answer the following questions:
How does the brook ‘sparkle’?
On the basis of your understanding of the poem, answer the following question
by ticking the correct choice.
The speaker says that she has paved the way for cavities and decay by __________.
Read the following extracts and answer the question that follow by choosing the correct options.
'But your parents would take possession of it, every year from the beginning of spring
until the end of September. What's more they would bring the whole tribe of your sister's
children with them.'
(a) What does Gaston mean by 'take possession'?
(i) her parents would stay with them for a long time.
(ii) Juliette's sister has many children.
(iii) Gaston does not like children.
(iv) Juliette's sister's children are badly behaved.
Discuss in groups
What would you do in the following situations? Give reasons for your answer
If you were travelling by bus and you saw someone pick another passenger's
pocket.
- If you found a wallet on the road.
- If you were in a shop and you saw a well-dressed lady shoplifting.
- If your best friend is getting involved with an undesirable set of friends.
- If you were in school and you saw one of your class-mates steal another child's
pen.
Read the following extract and answer the questions that follow by choosing the
correct options.
Monseigneur, the Bishop is a ... a-hem!
(a) Why does Persome not complete the sentence?
(i) she used to stammer while speaking.
(ii) she was about to praise the Bishop.
(iii) she did not wish to criticise the Bishop in front of Marie.
(iv) she had a habit of passing such remarks.
(b) Why is she angry with the Bishop?
(i) the Bishop has sold the salt-cellars.
(ii) the Bishop has gone to visit Mere Gringoire.
(iii) he showed extra concern for Marie.
(iv) she disliked the Bishop.
Here are a few questions and statements written down by the Cultural Secretary that she/ he needs to share. Tick the correct words from those given in brackets:
- How (much/many) (chair/chairs) do we need?
- (Much/Several) (school/schools) will be participating.
- (Several/Much) (student/students) have arrived.
- How (much/many) (information/informations) does this brochure give?
- We have only (a few/a little) sponsors for (some/much) events.
Present perfect passive
Inspector Narayan has been called to investigate a burglary. When he arrives, there is total chaos in the room. He makes notes about what has been damaged. You are Inspector Narayan. Look at the picture and complete the description, using the Present Perfect Passive.
On the basis of your reading of the extract, tick the most appropriate answer :
a. Tom's mind had drifted away because
• Becky Thatcher had stopped coming to school
• he no longer took an interest in war.
• the charm oflife was gone.
• he had put his hoop and his bat away.
b. Aunt Polly was concerned because:
• Tom was hanging around Becky Thatcher's father's house all night
• Tom no longer took an interest in anything
• she was infatuated with patent medicines
• she had a fever
c. She was filled with gratitude when she tested the new medicine as
• it was simply fire in a liquid form.
• her troubles were instantly at rest
• Tom's indifference was broken.
• Tom was responding well
d. 'Mending the health of a crack' means
• repairing a crack in the sitting-room floor
• looking after his health
• pouring the medicine into a crack in the sitting-room floor
• giving the medicine to the cat
Choose the right word from the options given below and fill in the blanks.
(а) The weekly forecast says that I _________ an old friend this week.
(b) I have to catch the 5.00 am train tomorrow. So, I _________ go to bed late tonight.
(c) The casualties _________ to a nearby hospital.
(d) The majority of the news _________ about violence.
(a) (i) will meet (ii) meet (iii) am meeting (iv) ought to meet |
(b) (i) have to (ii) needn’t (iii) may (iv) mustn’t |
(c) (i) was taken (ii) were taken (iii) taken (iv) took |
(d) (i) are (ii) is (iii) has (iv) have |