Advertisements
Advertisements
Question
Beside him in the shoals as he lay waiting glimmered a blue gem. It was not a gem, though: it was sand—?worn glass that had been rolling about in the river for a long time. By chance, it was perforated right through—the neck of a bottle perhaps?—a blue bead. In the shrill noisy village above the ford, out of a mud house the same colour as the ground came a little girl, a thin starveling child dressed in an earth—?coloured rag. She had torn the rag in two to make skirt and sari. Sibia was eating the last of her meal, chupatti wrapped round a smear of green chilli and rancid butter; and she divided this also, to make
it seem more, and bit it, showing straight white teeth. With her ebony hair and great eyes, and her skin of oiled brown cream, she was a happy immature child—?woman about twelve years old. Bare foot, of course, and often goosey—?cold on a winter morning, and born to toil. In all her life, she had never owned anything but a rag. She had never owned even one anna—not a pice.
Why does the writer mention the blue bead at the same time that the crocodile is introduced?
Ans. The author mentions the blue bead at the same time that the crocodile is introduced to create suspense and a foreshadowing of the events’to happen.
Read the extract given below and answer the question that follow.
What was Sibia’s life like?
Solution
Sibia was born to toil and had always lived in poverty. She had been working since childhood. In all her life, she had never owned any thing but a rag. She had never owned even one anna—not a pice.
APPEARS IN
RELATED QUESTIONS
Based on your reading of the story, answer the following question by choosing the correct option:
Harold felt that he was deprived of the respect that his classmates would give him as
He flungs himself down in a corner to recoup from the fatigue of his visit to the shop. His wife said, “You are getting no sauce today, nor anything else. I can’t find anything to give you to eat. Fast till the evening, it’ll do you good. Take the goats and be gone now,” she cried and added, “Don’t come back before the sun is down.”
Read the extract given below and answer the question that follow.
What lie did Muni tell the shopkeeper?
The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?
What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?
Answer the following question.
Why is it good to have rebels?
Find in the poem an antonym (a word opposite in meaning)for the following word.
long
What did the first bird say to the stranger?
How did the king reward the new governor?
Fans don’t talk, but it is possible to imagine that they do. What is it, then, that sounds like the fan’s chatter?
The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.
(i) She has a lovely ____________. (face)
(ii) India ____________ a number of problems these days.